Zdjęcie: Bahman Farzad |
Kiedyś
na początku istnienia bloga PRO - Zdrowotnego, opublikowałem tutaj artykuł: „Lek z kuchni niemal na wszystko.”, który był inspirowany
artykułem Pani Miry Alowskiej a dotyczył on niemal magicznego
warzywa, jakim jest czosnek. Dziś kilka słów o warzywie, które
choć nie obrosło tak w legendy jak czosnek ale jest równie cenne.
O czym mowa. Oczywiście o bliskiej kuzynce czosnku, czyli cebuli.
Kolejne
zalety, niczym kolejne warstwy, moglibyśmy zdzierać z cebuli i nie
wiem czy udało by się nam dotrzeć do sedna sprawy. Zanim odeślę
do bardzo ciekawego artykułu pt.: „Co może zwykła cebula?”,
pozwolę sobie wymienić tylko kilka z nich. Od dawna wywar z cebuli
zalecany jest przy chorobach reumatycznych, syrop podawany przy
przeziębieniach, natomiast wąchanie surowej, przekrojonej cebuli
odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe.
Tak
jak wcześniej wspominałem, zapraszam teraz do przeczytania bardzo
ciekawego artykułu, w którym oprócz bardzo ciekawych informacji
znajdziesz bardzo dużą ilość przydatnych przepisów na
zastosowanie wcześniej cebuli.
P.S. Czy wiesz, że wprowadzając kilka prosty zmian do swojego życia, unikniesz większości szalejących chorób cywilizacyjnych, poprawisz swoje samopoczucie oraz zdrowie by móc cieszyć się nim przez długie lata. Poznaj dwa pierwsze kroki! ZAPISZ SIĘ TERAZ by otrzymać darmowy
fragment mojego e-booka pt.: "10 nawyków dla zdrowia, czyli jak
cieszyć się dobrym zdrowiem wprowadzając kilka prostych zmian."
Drogi czytelniku, jeżeli podoba Ci się to co przeczytałeś, proszę poleć ten artykuł innym, wciskając poniższy przycisk - „Poleć To"
Drogi czytelniku, jeżeli podoba Ci się to co przeczytałeś, proszę poleć ten artykuł innym, wciskając poniższy przycisk - „Poleć To"
Jeżeli to, co tu przeczytałeś jest dla Ciebie cenne, wspomóż mnie darowizną (nawet skromną), bym mógł nadal tworzyć ten blog dla Ciebie. Dziękuję!